27.04.2012

Vietnamese spring rolls

 Sajgonki ( ang. spring rolls)  są lekkie ( jeśli nie usmażone), zdrowe i można je przyrządzać na tysiące
 sposobów...


Przygotuj różnego rodzaju składniki, zaproś znajomych i niech każdy zawija swoje roladki.


Poniższy przepis został opracowany przez Giao z Kiss My Spatula.





Sajgonki z krewetkami i sosem orzechowo - hoisin
Składniki:
1/2 kg krewetek
1 ogórek, pokrojony w długie,  cienkie paseczki 
1 czerwona papryka przyrządzona podobnie jak ogórek
1 główka zielonej, postrzępionej sałaty
1 wiązka kolendry
1 wiązka mięty
papier ryżowy
makaron ryżowy vermicelli
Sos:
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
40g masła orzechowego
2 łyżeczki sosu hoisin
woda 






Sposób przygotowania: 
  • wrzuć krewetki na kilka minut na gotującą się wodę aż staną się różowe, ostudź, zdejmij skórkę i przekrój każdą na pół
  •  w garnku ponownie doprowadź wodę do wrzenia, wrzuć makaron ryżowy, przykryj i od razu zdejmij z ognia; po dokładnie 5 minutach odcedź makaron, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia
  •  przygotuj sos: na małym ogniu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, po ok 20 sekundach,  mieszając dodaj masło orzechowe i sos hoisin; kiedy sos zgęstnieje, zacznij pomału dodawać wodę, aż osiągniesz "sosową" konsystencję, ostudź
  • pojedynczy papier ryżowy zamocz w ciepłej wodzie i wyjmij otrzepując nadmiar płynu; połóż papier na talerzu i na środku ułóż wszystkie składniki: krewetki, makaron, ogórek, paprykę, kolendrę i miętę i zawiń według instrukcji; podawaj z sosem
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...